På besök i Luminary Learning village i Oakland

03/02/2024

I går kom vi upp till Oakland nära San Fransisco och hälsade på och bodde över hos fina Oxana som gick samma kurs som oss i Ojai. Hon är medgrundare till och arbetar just nu på ett agilt lärocenter, Luminary Learning village, som hon har i ett större hus där hon också bor med sina två barn och sin partner.

När familjerna i detta började träffas under pandemin var de utomhus och på andra platser.  Då det var svårt hitta lokal som var någorlunda billig och samtidigt funkade för många olika slags aktiviteter (och även hade tillgång till säkert utomhusområde) så landade de dock slutligen i att hitta ett större hus som kunde kombineras för boendeplats (för hennes familj) och verksamhetsplats. Både hon och hennes barn är i nuläget nöjda med lösningen. 

Verksamheten har också haft olika faser, och omfattade i början många fler barn och facilitatorer än nu då de jobbade mer forrest school-inspirerat och med waldorfinriktning. De valde dock sedan att arbeta mer självstyrt och med ALC-verktyg  ( https://www.agilelearningcenters.org/) och ha det i mindre skala. Just  nu så är det 11 hemundervisade barn i åldrarna 5-17 år som kommer 2-4 dagar i veckan kl 10-16. Hennes lön, del av hyran till huset och material bekostas av deltagaravgifter. En del familjer är knutna till charter schools precis som på Rock Tree Sky, men många är inte. 

Hon är ensam facilitator (så länge som gruppen är under 12 barn) men barnen hjälper varandra mycket också då de är i olika åldrar och alla är inte där samtidigt. Och ibland hjälper föräldrar till, någon hjälper till i köket och de kan ta in gästinspiratörer om det är något särskilt de vill göra. De har ett stort community omkring sig av familjer som känner varandra väl. 

De har, liksom i de flesta agila lärocenter, en dagstruktur med en morgoncirkel där de delar med sig av vilka erbjudanden och efterfrågningar som finns under dagen (och dessa sätts upp på schemat på communityboarden), samt någon lek eller gemensam aktivitet som stödjer gemenskapsbyggandet. Sedan löper dagen på (inomhus, utomhus och på utflykter ibland) och i slutet av dagen så städar alla tillsammans och de kan ha en kort reflektion tillsammans.  De har gemensam matstund en viss tid, men barnen är också fria att känna in sina behov och äta sin medhavda lunch när de vill.

Det finns inga krav på att barnen ska göra något särskilt (mer än följa community agreements/överenskommelser som är mer specifika men i stort handlar om att ta hand om att inte skada någon fysiskt, psykiskt eller verbalt, ta hand om platsen tillsammans mm), men en del jobbar mer målmedvetet med olika projekt medan andra, ofta de yngre flödar mer fritt in och ut ur olika aktiviteter. Både barnen och Oxana kan erbjuda och initiera (och efterfråga) olika aktiviteter och lärosituationer och de lär och inspireras mycket av varandra. 

Vi hade möjligheten att vara med en hel dag och det var väldigt givande att uppleva den harmoni som fanns i gruppen och se hur de relaterade tillsammans. De flesta barnen var på plats och olika aktiviteter skedde parallellt i olika slags rum. Vi gjorde lite lekar tillsammans i början där jag bidrog med "skrik och svimma" och en tokig lek "Kani Kani" (som låter finsk i allafall :))  och jag erbjöd även möjligheten att lära lite svenska, vilket några barn gärna ville haka på. De var alla väldigt vänliga och välkomnande med Chia också, särskilt en flicka som var lite  äldre än henne tog henne under sina vingar och lekte, skapade och ansiktsmålade och förklarade för henne så gott hon kunde hela dagen. 

Annars hände allt möjligt; den äldsta av barnen arbetade på sin gokart i garaget, någon hade ett kartprojekt och skapade en karta som skulle se gammaldags ut över ett område, det skapades vaxljus och vaxdukar och halsband och armband och  vulkaner i miniatyr. Någon spelade piano medan andra var ute och lekte en stund, endel barn hjälpte till att laga mat till den gemensamma taco-lunchen och en deltagare som skulle flytta kom med sin pappa och var med och åt och initierade spelet Warewolf.  Det hanns också med en "Trading blanket" där man kunde byta medtagna saker man inte behövde längre. 

Chia såg magnetgrejer hon gärna ville ha på filten så jag rotade runt i bilen och hittade lite skapargrejer som familjen skrattat åt förut varför jag hade släpat med mig ända till Kalifornien. Men en ståltråd, pensel och  garnnystan visade sig ju vara bra att byta med om det finns en trading blanket

Det var en väldigt fin och inspirerande upplevelse att vara med under dagen, också eftersom det var en mindre verksamhet och något som jag tänker inte ligger superlångt bort från möjligheten att komma igång med på Åland (även om vi haft liknande i olika former men utan betald facilitator). Återkommer med mer omsorgsfulla reflektioner kring detta i ett annat  inlägg. 

Dagen efter vi var med så filmade jag Oxana när hon delade lite om verksamheten och tankar om olika aspekter. Det blev tyvärr ett tekniskt avbrott när hon bl a berättade om dagsstrukturen, men nu har ni kunnat läsa om det här ändå. Varsågod att se de två delarna här: 

Del 1.      https://vimeo.com/921631372/967f8da629?share=copy

Del 2        https://vimeo.com/921639369/e38b1a8099?share=copy